Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kötü Amaçlı Yazılım (Virüs) Nedir? Türleri Nelerdir?

Çoğu kişi her tür

Çoğu kişi her tür kötü amaçlı yazılımı ‘virüs’ olarak adlandırır ancak teknik açıdan baktığımızda bu doğru bir kullanım değildir. Peki ama kötü amaçlı yazılım nedir ve türleri nelerdir?

Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?
Hemen yukarıda da bahsettiğimiz gibi her kötü amaçlı yazılım virüs olarak adlandırılmaz. Bu noktada truva atı solucan rootkit keylogger ve benzeri pek çok farklı terimin yer aldığı geniş bir repertuardan bahsediyoruz. Peki ama tüm bu terimler ne anlama geliyor?

Malware Nedir?
Bazı durumlarda malware olarak da duyabileceğiniz malicious software kötü amaçlı yazılım anlamına gelir. Çoğu kişi kötü amaçlı yazılımlardan bahsederken onları virüs olarak tanımlayabilir. Öte taraftan virüs kötü amaçlı yazılımların alt gruplarından yalnızca bir tanesidir.

Virüs Nedir?
Virüsler tıpkı gerçek dünyadaki gibi diğer dosyalara bulaşan ve kendilerini kopyalayan kötü amaçlı yazılım türüdür. Bir virüs arka planda etkinliklerinizi izlemek parolalarınızı çalmak reklamlar göstermek ya da bilgisayarınızı kilitlemek gibi pek çok şey yapabilir. Öte taraftan onu virüs yapan anahtar nasıl yayıldığı ile ilgilidir.

Solucan Nedir?
Solucanlar temel noktada virüse benzerler ancak farklı şekillerde yayılırlar. Solucanlar dosyalara bulaşmak ve farklı sistemlere yayılmak için insan faaliyetlerine güvenmek yerine bilgisayar ağlarından yardım alır ve bu ağlar üzerinden yayılmayı tercih eder.
Tıpkı virüsler gibi solucanlar da bir bilgisayara bulaştıktan sonra herhangi bir sayıdaki zararlı işlemleri faaliyete alabilir.

Truva Atı Nedir?
Truva atı kendisini meşru ve faydalı bir dosya gibi gösteren ve bu şekilde gizlenen kötü amaçlı yazılım türüdür. Bu yazılımın yer aldığı bir dosyayı çalıştırdığınızda truva atı arka planda çalışarak üçüncü kişilerin bilgisayarınıza erişmesine yardımcı olabilir.

Casus Yazılım Nedir?
Adından da anlayabileceğiniz üzere casus yazılımlar bilginiz olmadan sizi gözetleyen kötü amaçlı yazılım türüdür. Bu yazılımlar amacına bağlı olarak çeşitli işlevleri yerine getirebilir. Öyle ki finansal verilerinizi çalmak için tuş vuruşlarınızı dahi gözetleyebilirler.

Reklam Yazılımı Nedir?
Reklam yazılımları genellikle casus yazılımlar ile birlikte gelir. Bu gruba bilgisayarınızda reklam görüntüleyen her türlü yazılımı dahil edebiliriz. Bu noktada ufak bir ayrım olarak programın içerisinde reklam görüntüleyen yazılımları kötü amaçlı yazılım olarak adlandırmadığımızı belirtelim.

Keylogger Nedir?
Keylogger bilgisayarınızın arka planında çalışan ve yaptığınız her tuş vuruşunu kayıt eden bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Bu tuş vuruşları kullanıcı adlarını parolaları kredi kartı numaralarını ve diğer tüm hassas bilgilerinizi kapsayabilir ve oldukça tehlikelidir.

Botnet Bot Nedir?
Botnet bir oluşturucunun kontrolü altında yer alan büyük bir bilgisayar ağıdır. Her bilgisayar kötü amaçlı yazılımlara hizmet ettiği için bir ‘bot’ işlevi görür. Bot yazılımı bilgisayara bulaştığında bir çeşit kontrol sunucusuna bağlanır ve oluşturucunun talimatlarını bekler.

Rootkit Nedir?
Rootkit güvenlik programları ve kullanıcılar tarafından tespit edilmekten kaçınmak amacı ile bilgisayarınızın derinliklerine inmek üzerine tasarlanan bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Örneğin bir rootkit Windows’un sistem dosyalarına girerek kendisini yerleştirebilir ve güvenlik programlarınca algılanmamak için sistem işlevlerini değiştirebilir.